Verkeersveiligheid rond scholen, zo creëer je maximale impact

Verkeersveiligheid rond scholen, zo creëer je maximale impact

Wanneer je een andere bril opzet om te kijken naar de verkeersveiligheid rond scholen kijk je ook anders naar de haal- en brengproblemen. De infrastructuur rondom scholen lijkt vaak niet toereikend voor grote aantallen auto’s tijdens de haal- en brengmomenten. Een grote ergernis voor ouders en leraren en ook nog eens heel erg onveilig voor kinderen! Want, iedereen moet immers op hetzelfde moment op school zijn. Verzin daar maar eens een oplossing voor! En dat doet SOAB.

Infrastructuur

De omgeving van scholen is vaak niet geschikt voor de toevoer van grote aantallen auto’s. Eén foutparkeerder blokkeert de hele toestroom. Er is altijd wel een excuus om even fout te parkeren en dan geldt het recht van de sterkste, de auto. Dus raakt de straat verstopt, kan niemand doorrijden en moeten kinderen op de fiets slingeren tussen de auto’s door. Zij worden dan de dupe. En dat willen we nou juist niet.

Succesvolle werkwijze

SOAB heeft voor het haal- en breng probleem een succesvolle oplossing bedacht. Na geslaagde projecten in Rotterdam, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht worden de verkeersveiligheidsprojecten en acties van SOAB nu gemeentebreed uitgerold. We houden er een onconventionele werkwijze op na en dat is de sleutel naar succes gebleken. Binnen onze werkwijze spelen infrastructurele aanpassingen een kleine rol, SOAB focust juist op de gedragskant. Daar valt de meeste winst te halen voor een veiligere schoolomgeving. En dan niet door met het vingertje te wijzen maar juist door samenwerking en positieve verandering te faciliteren.

Van dure infra-aanpassingen naar low-cost gedragsverandering

De aanpak van SOAB bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste de omgeving: we zorgen ervoor dat de school, politie, toezicht en handhaving en verschillende ambtenaren van de gemeente hier samen optrekken. Zijn er alternatieve parkeergelegenheden in de buurt? Of ligt er een andere routing voor de hand? En dan komen we bij het tweede gedeelte: áls dat zo is, dan moeten de ouders daar ook gaan parkeren! Hoe krijg je die zo ver? Hiervoor heeft SOAB haar eigen methodes ontwikkeld en daarin spelen kinderen een grote rol!

Positief en leuk

Kinderen zijn voor ons de belangrijkste verkeersambassadeurs. SOAB organiseert een ludieke actie met een glimlach, waarin kinderen een actieve rol spelen. Dat doen we met onze mensen in zebrapakken en grote actieborden waarmee we de nieuwe situatie buiten gaan toepassen. De actie is leuk voor en door de kinderen. En ouders reageren daar weer positief op.

Maximale impact

Ouders zijn positief verbaasd over het gemak van de oplossing, want ze hebben vaak zelf niet door dat ze onderdeel zijn van het probleem. Scholen verankeren enthousiast het nieuwe verkeersprotocol en op 99% van de schoollocaties wordt het verkeer rond de school veiliger! Bij SOAB noemen we dat ‘een optimistische oplossing’.

Ook benieuwd naar de aanpak van SOAB? Is er een verkeersknelpunt of een verkeersveiligheidsprobleem dat hopeloos lijkt? Neem dan contact met ons op. We via deze wegen te bereiken: (076) 521 30 80 of info@soab.nl. Of neem een kijkje bij onze recente projecten op www.soab.nl.

SOAB, alles voor een optimistische oplossing

SOAB, alles voor een optimistische oplossing

“Een oplossing is nooit ver weg”. Met deze insteek stappen wij als SOAB ieder project in. Ooit begonnen vanuit de observatie dat consumenten te weinig inspraak kregen in ontwikkelingen rondom wonen. Nu, vele jaren en talloze soms bizarre projecten later is deze bevlogenheid nog steeds de motor van onze trajecten. En inmiddels zijn we naast wonen ook vooral experts geworden in mobiliteit, zorg, kosten-baten analyses en onderzoeken op maatschappelijk vlak.

Succesvol traject

Natuurlijk hebben we alles met vallen en opstaan geleerd, want een succesvol traject valt niet uit de lucht. Door echter vast te houden aan ons doel een open en transparant proces te faciliteren zijn we telkens in staat gebleken om ingewikkelde patstellingen te doorbreken. Zo zijn we deskundigen geworden aan de mens- en gedragskant. Bijvoorbeeld bij de Rotterdamse schoolspits rondom basisscholen. Want hoe leg je uit dat ouders zelf een onderdeel zijn van het probleem? En hoe organiseer je een nieuwe situatie in de buurt waarmee iedereen tevreden is?

Volgens ons door een optimistische kijk, een persoonlijke benadering en het benadrukken van kansen. We verleggen de focus en zorgen voor controleerbaar en beheersbaar proces waarin altijd respect is voor ieders inbreng. Hierdoor zorgen we weer voor plezier in de communicatie! Het resultaat in Rotterdam: bij de meeste scholen zijn de knelpunten flink afgenomen.

Betrouwbaar resultaat

Enerzijds zijn we daar best een beetje trots op. Aan de andere kant is het de normaalste zaak van de wereld. Want wij gaan altijd uit van de redelijkheid van mensen en dat werkt aanstekelijk. Zo zorgen we voor betrouwbare onderzoeksresultaten, verhelderende discussies en eerlijke antwoorden. Daarmee bereik je de beste combinatie tussen een nieuw plan, de organisatie hiervan en positieve communicatie. En dit werkt, ook binnen woonomgeving, buurtproblematiek of beleidsontwikkeling. Niet zo gek dus, dat we na al die jaren er nog steeds de grootste lol in hebben om oplossingen te vinden voor de meest uiteenlopende uitdagingen!

Zoek je een succesvol concept voor het oplossen van een probleem? Of ben je benieuwd binnen welke sectoren wij allemaal onderzoek doen? Neem een kijkje bij onze recente projecten op www.soab.nl. Of als je liever belt of mailt, zijn we via deze wegen te bereiken: (076) 521 30 80 of info@soab.nl.