Elke dag zo’n 10 minuten extra bewegen, in plaats van de auto te pakken en gevaarlijke en ongezonde situaties te creëren rondom scholen. Dat is waar het succesvolle SOAB project Cycling4School in de basis over gaat. We zijn trots dat we door het Kennisnetwerk SPV (Strategisch Plan Verkeersveiligheid) genomineerd zijn voor de Nationale Veiligheidsprijs. Maar zoals altijd doen we dit soort aansprekende projecten niet alleen.

Het bundelen van krachten

Schooldirecties willen de veiligheid van kinderen rondom school kunnen garanderen, want waar langzaam en druk verkeer bij elkaar komen is dat een steeds grotere uitdaging. Het JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) maakt zich sterk om de jeugd gezonder te maken, omdat maar liefst één op de acht kinderen in Nederland te zwaar is. Vandaar dat we met hen zijn gaan samenwerken, onder andere in de gemeenten Oldebroek en Vlaardingen. Dat het algemene thema in onze samenleving het terugdringen van de CO2 uitstoot is, hoeven we niemand uit te leggen.

Het lijkt daarom een logische oplossing om ouders en kinderen vaker naar school te laten fietsen of meer te laten lopen. Dat was een uitdagende opdracht, want mensen veranderen gaat niet zomaar. Toch is het gelukt! Inmiddels hebben ouders in zo’n 25% van de gevallen hun gedrag aangepast en gaan kinderen op een gezonde en veilige manier naar school toe.

De leerlingen zijn de grote ambassadeurs

Hoe we tot aansprekende resultaten en onze nominatie gekomen zijn? Vooral door kinderen zelf ambassadeur te laten zijn van Cycling4School. Daarbij speelt ‘een beloning’ die kinderen krijgen, door middel van een spelelement, een belangrijke rol. Het samenspel wordt namelijk versterkt door de campagne “Loop of fiets, dan verdien je iets!” Alle kinderen die op de fiets komen, of waarvan de ouders de auto verder van school geparkeerd hebben, verdienen stickers. En, de school met de meeste stickers krijgt een bedrag van € 500,– van de gemeente voor extra verkeerslessen. Klik hier voor de website van het Cycling4School project om er alles over te lezen en de aansprekende video’s te zien.

Stem mee!

Cycling4School is in meerdere gemeenten een groot succes. Al vijf jaar geleden was er een gelijksoortig project in Breda. Iedereen die het belangrijk vindt dat lopen en fietsen naar school aangemoedigd moet worden willen we vragen om op ons te stemmen via deze link. In verband met het coronavirus is de stemperiode verlengd tot 1 juni a.s.

Het coronavirus doet ons overigens beseffen dat ons jachtige bestaan misschien wel een reset nodig had. Want waarom zou je altijd gehaast zijn, terwijl het beter is om te bewegen, tijd voor elkaar continue reading this te hebben, buiten te kunnen spelen en in een schone en veilige leefomgeving te vertoeven. Dat is wellicht wel het grootste leermoment van datgene wat we nu met z’n allen doormaken. “Let een beetje op elkaar”, waren niet voor niets de afsluitende woorden van premier Mark Rutte. En daar sluiten we ons graag bij aan.

Zelf ook Cycling4School in jouw gemeente opstarten?

Neem dan hier contact op of bel met onze collega Ineke Spapé op telefoonnummer: 06 – 26 110 660. Want net als iedereen hopen we dat kinderen binnenkort weer veilig naar school toe kunnen fietsen of lopen. Tot die tijd doen ook wij onze werkzaamheden zo veel mogelijk online.