Wanneer je een andere bril opzet om te kijken naar de verkeersveiligheid rond scholen kijk je ook anders naar de haal- en brengproblemen. De infrastructuur rondom scholen lijkt vaak niet toereikend voor grote aantallen auto’s tijdens de haal- en brengmomenten. Een grote ergernis voor ouders en leraren en ook nog eens heel erg onveilig voor kinderen! Want, iedereen moet immers op hetzelfde moment op school zijn. Verzin daar maar eens een oplossing voor! En dat doet SOAB.

Infrastructuur

De omgeving van scholen is vaak niet geschikt voor de toevoer van grote aantallen auto’s. Eén foutparkeerder blokkeert de hele toestroom. Er is altijd wel een excuus om even fout te parkeren en dan geldt het recht van de sterkste, de auto. Dus raakt de straat verstopt, kan niemand doorrijden en moeten kinderen op de fiets slingeren tussen de auto’s door. Zij worden dan de dupe. En dat willen we nou juist niet.

Succesvolle werkwijze

SOAB heeft voor het haal- en breng probleem een succesvolle oplossing bedacht. Na geslaagde projecten in Rotterdam, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht worden de verkeersveiligheidsprojecten en acties van SOAB nu gemeentebreed uitgerold. We houden er een onconventionele werkwijze op na en dat is de sleutel naar succes gebleken. Binnen onze werkwijze spelen infrastructurele aanpassingen een kleine rol, SOAB focust juist op de gedragskant. Daar valt de meeste winst te halen voor een veiligere schoolomgeving. En dan niet door met het vingertje te wijzen maar juist door samenwerking en positieve verandering te faciliteren.

Van dure infra-aanpassingen naar low-cost gedragsverandering

De aanpak van SOAB bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste de omgeving: we zorgen ervoor dat de school, politie, toezicht en handhaving en verschillende ambtenaren van de gemeente hier samen optrekken. Zijn er alternatieve parkeergelegenheden in de buurt? Of ligt er een andere routing voor de hand? En dan komen we bij het tweede gedeelte: áls dat zo is, dan moeten de ouders daar ook gaan parkeren! Hoe krijg je die zo ver? Hiervoor heeft SOAB haar eigen methodes ontwikkeld en daarin spelen kinderen een grote rol!

Positief en leuk

Kinderen zijn voor ons de belangrijkste verkeersambassadeurs. SOAB organiseert een ludieke actie met een glimlach, waarin kinderen een actieve rol spelen. Dat doen we met onze mensen in zebrapakken en grote actieborden waarmee we de nieuwe situatie buiten gaan toepassen. De actie is leuk voor en door de kinderen. En ouders reageren daar weer positief op.

Maximale impact

Ouders zijn positief verbaasd over het gemak van de oplossing, want ze hebben vaak zelf niet door dat ze onderdeel zijn van het probleem. Scholen verankeren enthousiast het nieuwe verkeersprotocol en op 99% van de schoollocaties wordt het verkeer rond de school veiliger! Bij SOAB noemen we dat ‘een optimistische oplossing’.

Ook benieuwd naar de aanpak van SOAB? Is er een verkeersknelpunt of een verkeersveiligheidsprobleem dat hopeloos lijkt? Neem dan contact met ons op. We via deze wegen te bereiken: (076) 521 30 80 of info@soab.nl. Of neem een kijkje bij onze recente projecten op www.soab.nl.